8-weekse training, voor meer rust in je leven
Mindfulness in Almere
Wat is mindfulness

Wat is mindfulness

Je hebt waarschijnlijk al vele malen het woord mindfulness voorbij zien komen. Meestal wordt bedoeld om met volledige aandacht in het huidige moment te zijn. Een moment waarbij je ten volste geniet van wat er nu is, zonder je druk te maken over to-do lijstjes, boodschappen en andere dagelijkse dingen.

Mindfulness is dus aandachtig zijn bij wat er op dit moment is. Zonder ons te verliezen in gedachtes, emoties of oordelen. Dit geeft ons de mogelijkheid om bewust keuzes te maken en niet geregeerd te worden door emoties. Om alles van een afstandje te bekijken en meer rust en ontspanning toe te laten in ons leven.

Mindfulness heeft zoals je kan zien veel voordelen, maar hoe ontwikkel je mindfulness om ook te profiteren van deze voordelen? Een bewezen manier is de 8-weekse mindfulness training, officieel de MBSR training genoemd.

De Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn in de jaren 80. Hij werkte in het ziekenhuis van de University of Massachusetts in de Verenigde Staten, waar hij deze training ontwikkelde voor patiënten met chronische klachten. De training was in eerste instantie bedoeld om patiënten een tool te geven om zelf iets te doen aan hun gezondheid en hun beleving hiervan. Door de jaren heen heeft de training een weg gevonden naar een grotere groep mensen en blijkt deze ook effectief voor de dagelijkse stress die veel mensen ervaren. De 8-weekse training is daarom een solide introductie voor het beoefenen van mindfulness.